Klassikatäht 2018 Tanel-Eiko Novikov esmakordselt Hiiumaal

Meil on suur rõõm teatada, et Pühalepa muusikafestivali raames saab esmakordselt Hiiumaal silmast silma kohtuda telekonkursi Klassikatähed 2018 võitja Kroot_Tarkmeel-3499_Tanel-Eiko_NovikovTanel-Eiko Novikoviga. Kontsert toimub laupäeval, 4. augustil kell 14 Pühalepa kirikus. Tegemist ei ole mitte ainult tema esimese kontserdiga Hiiumaal, vaid üldse esmakordse külastusega. Olgu saladuskatte all öeldud, et Eesti suursaarte arvestuses on Hiiumaa sel korral lõuna pool asuvast naabersaarest ees:)

Tanel-Eiko Novikov oli tänavuse Klassikatähtede võistluse noorim osaleja. Tõmme löökpillide vastu ilmutas ennast juba väga varakult – kui lasteaias tehti mängubändi ja kõik tahtsid olla kitarristid või lauljad, siis Tanel tahtis olla trummar. Muusikakeskkoolis pandi ta alul siiski klaverit õppima, sest nooremates klassides löökpilliõpet polnud, aga kuna poiss oli hea rütmitunnetusega ja klaver teda väga ei köitnud, tehti lõpuks erand. Seitsmendas klassis kogus poiss julguse kokku ja hakkas ksülofonil „Kimalase lendu“ õppima. Harjutusklassis pikki tunde veetes tõestas ta nii endale kui õpetajale, et kui midagi väga tahta, siis see õnnestubki.

Töökus ja aktiivne eluhoiak iseloomustab Tanelit igas mõttes. Ta on kaasa löönud paljudes kohalikes muusikaprojektides, osalenud edukalt rahvusvahelistel konkurssidel Itaalias ja Venemaal, saanud esikohti USA videokonkurssidel. See kõik nõuab pidevat tööd ja uut repertuaari, millega tuleb töötada aastaid. Harjutamine täidab suurema osa Taneli päevadest, hommikust hiliste õhtutundideni, aga kui midagi armastusega teha, pole väsimust ega tüdimustki.

Tanel-Eiko Novikov õpib Tallinna Muusikakeskkoolis üheteistkümnendas klassis Kristjan Mäeotsa juures. Ta on saanud rea esikohti ja eripreemiad kohalikel konkurssidel. 2016.a. osales ta kolmel rahvusvahelisel konkursil, neist kaks olid USA-s korraldatud videokonkursid, „ENKOR“ JA „Great Composer’s Competition“, millel mõlemal saavutas esikoha; samal aastal võitis Venemaal toimunud konkursil „St.Petersburg Open Youth Percussion Competition“ soolo marimba kategoorias I koha ning žürii eripreemia, mis andis võimaluse esineda solistida 2017.a. Mariinsky Teatri kontserdisaalis.

Ta on esinenud 2015.a. Vilniuses Baltimaade vaskpillide festivalil, 2016.a. Tallinnas Põhjamaade löökpillifestivalil „Percussion Plus 2016“, Prahas toimunud Ida-Euroopa WASBE konverentsil, soleerinud Eesti Noorte Kontsertorkestriga, osalenud sellistes kollektiivides nagu TMKK sümfooniaorkester ja noortekoor, Eesti Noorte Kontsertorkester, Eesti Noorte Puhkpilliorkester, Noorteorkester Reaalmažoor, Uue Tänava Orkester, Tallinna Kammerorkester, Vanemuise Sümfooniaorkester, EMTA Sümfooniaorkester, EMTA Brass, Politsei-ja Piirivalveorkester jne. Ta on täiendanud ennast arvukatel meistrikursustel Belgias, Venemaal, Itaalias ja Eestis.