Barokiõhtul kõlab Prantsuse õukonnaheliloojate suursugune muusika

Reedel, 17. augustil kell 19 kõlab ansabli "focus baroque" esituses Pühalepa kirikus prantsuse muusika viola da gambale ja klavessiinile Louis XIV ja Louis XV valitsemisajast. Kontserdi teises osas tulevad esitamisele aariad J.S.Bachi ja G.F.Händeli loomingust. Tenor Endrik Üksvärav.

Ansambel "focus baroque" tegutseb 2004. aastast koosseisus Holger Faust-Peters (viola da gamba, Saksamaa) ja Iren Lill (klavessiin) Duo on salvestanud kaks CD-d: „Anno 1698“ (ARS Produktion, 2010) ja Avec Privilegedu Roy (ARS Produktion, 2012) ning annab pidevalt kontserte. 

Piletid 7 EUR/ 5 EUR müügil Piletilevi müügikohtades ja tund enne algust kohapeal. Kontserdi toimumist toetab Goethe Instituut.

Holger Faust – Peters õppis, peale tšelloõpingute lõpetamist Kölni Muusikakõrgkoolis, viola da gambat Münsteris Hermann Hickethieri ja Baselis Paolo Pandolfo juhendamisel. Aastal 2000 pälvis ta laureaaditiitli rahvusvahelisel Bach-Abel-konkursil Köthenis, Saksamaal. Lisaks kontserttegevusele koos Iren Lillega osaleb Holger Faust-Peters mitmete erinevate ansamblite koosseisudes ning annab ka soolokontserte, mängidesmuusikat keskaja perioodist kuni kaasaegsete heliloojate teosteni. Ta tegutseb ka tšello ja viola da gamba õpetajana, on olnud külalisdotsendiks Frankfurdi ja Saarbrückeni muusikakõrgkoolides ning annab pidevalt ajaloolise muusikainterpretatsiooni meistrikursusi.

Irén Lill onlõpetanud Eesti Muusikaakadeemia klaveri ning Kölni Muusikakõrgkooli klavessiini erialal. Ta on täiendanud end mitmetel meistrikursustel Eestis, Soomes, Norras, Prantsusmaal, Itaalias ja Saksamaal. 2000. aastal saavutas Irén Lill diplomi J.S. Bachi muusikale pühendatud interpretatsioonikonkursil Tallinnas.Irén Lill on esinenud nii solisti kui ka erinevate kammeransamblite ja orkestrite koosseisus Eestis, Lätis, Soomes, Norras, Saksamaal, Venemaal, Belgias, Hispaanias,Šveitsis jm., ning olnud mitmete uudisteoste esmaesitaja. Ta on teinud salvestusi Eesti Rahvusringhäälingule ning viinud läbi interdistsiplinaarseid kunstiprojekte koostöös erinevate kunstnikega. Irén Lill on „Türi Kevadfestivali“ algataja ja kunstiline juht, festival toimubiga-aastaselt alates aastast 2007.

 

Endrik Üksvärav tegi särava tämbriga tenorina juunis 2011 ooperidebüüdi lauldes Arsetese rolli J. V. Mederi barokk-ooperis “Kindlameelne Argenia!” (dir T.Siitan). Ta on astunud tenorisolistina üles Tallinna Rahvusvahelisel Orelisfestivalil, esitanud koostöös Corelli Musicuga H.Schützi “Magnificat” ja “Jõululugu” (evangelisti osa) ja andnud soolokontserte. Tänavu märtsis osales Endrik Üksvärav Eesti Filharmoonia Kammerkooriga J.S.Bachi “Johennese Passiooni” ettekandmisel, lauldes ühtlasi tenori aariat “Ach windet…” BWV 245, II versioon. 1. aprillil astus ta solistina üles Palmipuudepüha kontserdil. Endrik Üksvärav on osalenud vanameister Peter Kooij juhendatud J.S. Bachi laulmise meistrikursustel Leipzigis ja Mihaelsteinis. Septembrist 2012 alustab Endrik Üksvärav lauluõpinguid Hollandis, Haagi kuninglikus konservatooriumis.