III Pühalepa muusikafestivali avab Eesti Filharmoonia Kammerkoor

fin_KKK7532_12Tänavuse Pühalepa muusikafestivali avakontserdi annab reedel, 15. augustil kell 18.00 Pühalepa kirikus Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Kontserdi pealkiri on "Laulud Hiiumaalt". Kontserdil kõlab Rudolf Tobiase, Cyrillius Kreegi ja Erkki-Sven Tüüri looming. Dirigent on Heli Jürgenson.

"Kontserdi kava idee tekkis ühel öösel, kui mõtlesin Pühalepa kiriku peale ja Erkki-Sven Tüüri loomingule, sealt läks mõte edasi Cyrillus Kreegi vaimulikele rahvaviisidele, mida on päris palju tal ka Hiiumaalt ning seejärel Rudolf Tobiase peale, kes on Käinas sündinud. Nende kolme mehe loomingust see kava sündis. Natuke on lauluteemad seotud ka merega, mis samuti Hiiumaale kohane,“ rääkis dirigent Heli Jürgenson. „Eesti Filharmoonia Kammerkoor ei ole Hiiumaal ammu käinud, saartele satume harvemini. Samas on väga tore, et sellistesse paikadesse meid oodatakse ja saame seal laulda.“

Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) on kujunenud üheks tuntumaks Eesti muusikakollektiiviks maailmas. EFK asutas 1981. aastal Tõnu Kaljuste, kes oli koori kunstiline juht ja peadirigent kakskümmend aastat. Aastail 2001–2007 jätkas tema tööd inglise muusik Paul Hillier. Hooaegadel 2008/2009–2012/2013 oli koori kunstiline juht ja peadirigent Daniel Reuss.

Koori repertuaar ulatub gregooriuse laulust kuni 21. sajandi muusikani. Eriline koht on selles juba aastaid olnud eesti heliloojate loomingul (Pärt, Tormis, Tüür, Grigorjeva, Tulev, Kõrvits, Tulve) ja selle tutvustamisel maailmas. Hooaja jooksul annab koor 60–70 kontserti nii kodu- kui ka välismaal. EFK on teinud koostööd paljude väljapaistvate dirigentide ja orkestritega, nagu Claudio Abbado, Helmuth Rilling, Eric Ericson, Iván Fischer, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Nikolai Aleksejev, Andrew Lawrence-King, Roland Böer, Lars Ulrik Mortensen, Frieder Bernius, Louis Langrée, Stephen Layton, Marc Minkowski, Christoph Poppen, sir Colin Davis, Paul McCreesh jt; Norra, Austraalia, Leedu, Praha ja Stuttgardi kammerorkestrid; Londoni Sümfooniaorkester, Mahleri Kammerorkester, Iisraeli Filharmoonia orkester, Berliini Ringhäälingu orkester, Concerto Copenhagen, Concerto Palatino, Salzburg Camerata, Les Musiciens du Louvre-Grenoble, BBC Walesi orkester, Baseli Kammerorkester ning Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Tallinna Kammerorkester.

Koori on kutsunud esinema paljud mainekad festivalid maailmas, nt BBC Proms, Abu Gosh’i muusikafestival, Bergeni rahvusvaheline festival, Salzburgi Pidunädalad, Musikfest Bremen, Salzburgi Mozartwoche, Vale of Glamorgan, Mehhiko Cervantino festival, Schleswig-Holsteini muusikafestival, Edinburghi rahvusvaheline festival, Aix-en-Provence’i festival jt.

Kontserttegevuse kõrval on koori töös olulisel kohal salvestused (plaadifirmadele ECM, Virgin Classics, Carus, Harmonia Mundi, Ondine), mis on võitnud auhindu, sh Grammy-auhinna CD-plaadi „Arvo Pärt. Da Pacem” eest (Harmonia Mundi 2006, dirigent Paul Hillier).