Kontsert “Ööhõlmad”

kady-plaasReedel, 14. augustil kell 20 toimub Pühalepa kirikus kontsert "Ööhõlmad", mis pakub suveõhtusse sobivaid emotsioone ja mõtisklust. Kontserdil astuvad üles sopran Kädy Plaas-Kala ja Marje Lohuaru (klaver). Kontsert sai pealkirja Ester Mägi samanimelise laulu põhjal, mis sellel õhtul kõlab. Eesti heliloojatest on lisaks Ester Mägile kontserdil esindatud ka Lepo Sumera ja Pärt Uusberg. Veel saab kontserdil nautida Gabriel Faure, William Bolcomi ja Reinhold Hahnni loomingut.

Kädy Plaas (sopran) on lõpetanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia klassikalise laulu erialal. Hetkel jätkab ta õpinguid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia magistratuuris dotsent Nadja Kuremi lauluklassis. 2006/2007 õppeaastal oli ta vahetusüliõpilane Hamburgi Muusika- ja Teatriakadeemias prof Ingrid Kremlingi lauluklassis. Kädy Plaas on osalenud, Ingrid Kremlingi, Sona er4Ghazariani, Colline Holmes'i, Peter Kooij jpt meistrikursustel.

Aastatel 2002–2004 oli Kädy Plaas Eesti Filharmoonia Kammerkoori laulja. 2004. aasta sügisest on ta solist projektiteatris “Nargen Opera”, kus on laulnud Haydni õukonnaooperites Üksik saar (Silvia), Elu kuu peal (Flaminia) ja Armida (Zelmira) ning Beethoveni ooperis Fidelio (Marzelline).

Kädy Plaas on esinenud solistina paljudes vokaalsuurvormides: Haydni Missa Sancti Nicolai, Harmoniemesse ja Die Schöpfung, Mozarti Reekviem, passioonikantaat Grabmusik ja oratoorium Davide penidente, Salieri Reekviem, Händeli oratooriumides Messias ja Joosua, Charpentier’ De Deum ja Vivaldi Gloria. 2003. aastast on ta osalenud Haapsalu Vanamuusikafestivalil, kus on esitanud sopranisoolosid Händeli psalmikantaadis Dixit Dominus ning Bachi kantaatides nr 31 ja 21, Magnificat’is ja Ülestõusmisoratooriumis. Lisaks on Kädy Plaas osalenud mitme uudisteose esiettekandel. Hooajal 2007/2008 debüteeris Kädy Plaas Paminana Mozarti Võluflöödis (teater Vanemuine) ning Frasquitana Bizet’ Carmenis ja Öökuningannana Mozarti Võluflöödis (Hamburgi Riigiooper). 2009 laulis ta nimiosa Massenet’ Manon’is (teater Vanemuine) ning Gilda rolli Verdi Rigoletto’s (Rahvusooper Estonia). Talle on omistatud Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapitali aastapreemia (2007).

Kädy Plaas on üles astunud koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Tallinna Kammerorkestri, Tallinna Barokkorkestri, Pärnu Linnaorkestri ja Sinfonietta Riga’ga. Samuti on ta teinud koostööd selliste dirigentidega nagu Tõnu Kaljuste, Eri Klas, Toomas Siitan, Andres Mustonen, Simon Hewett, Anu Tali, Olari Elts, Risto Joost, Edward Higginbottom, Juha Kangas ja Simone Young.

MARJE LOHUARU (klaver) on löpetanud Tallinna Riikliku Konservatooriumi (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia) prof. H. Sepa klaveriklassi. Seejärel õppis ta  Peterburi konservatooriumi aspirantuuris prof. Maria Karandašova juures. M. Lohuaru oli aastail 1991 – 1997 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia  kammeransambliosakonna juhataja.  Alates 1993 – 2012  oli ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia prorektor, 1997 aastast professor.

Marje Lohuaru on andnud kontserte mitmete nimekate eesti ja ka välismaa interpreetidega, sh Pille Lill, Riina Airenne, Ulrika Kristian, Urmas Vulp, Jelena Komarova (Venemaa) Marianne Boettcher (Saksamaa), Laure Delcampe (Belgia), Ruta Lipinaityte, Kädy Plaas-Kala, Monika –Evelyn Liiv, Oliver Kuusik, Geraldine Casanova jne.  ning esinenud festivalidel Soomes, Rootsis, Saksamaal, Venemaal, Kanadas, Ungaris ja mujal. Ta on olnud mitmete rahvusvaheliste konkursside züriides ja andnud meistrikursusi Soomes, Rootsis, Saksamaal, Venemaal, Itaalias, Poolas ja mujal.

Marje Lohuaru on osalenud arvukates rahvusvaheliste organistatsioonide tegevjuhatusete ja juhatustes sh ELIA (European League of Institutes of the Arts), EL Erasmus Mundus Juhtkomitee etc.  Alates 2013 kuulub ta  ECMTA (European Chamber Music Teachers Association) juhatusse. Marje Lohuaru on olnud UNESCO Eesti Rahvusliku Komisjoni liige, aastatel 2002 – 2008 oli ta  Eesti Interpreetide Liidu juhatuse esimees.

2005 a. on Marje Lohuarut autasustatud Valgetähe V klassi ordeniga. 2009 sai ta Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapitali aastapreemia ja 2012 Eesti Muusikanõukogu preemia.

Marje Lohuaru oli 2009 – 2014 Eesti Muusika Arenduskeskuse juhatuse esimees, alates 2014 –  on ta MTÜ Music Estonia  juhatuse liige. Alates 2011  on Marje Lohuaru Eesti Kultuurkapitali Nõukogu liige ja Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapitali Nõukogu esimees.