Pühalepa kirikus kõlavad taas orelihelid

Pühalepa kirikus kõlavad alates detsembrist taas orelihelid, viimati sai neid kirikus kuulda enam kui poolsada aastat tagasi. 

“Rõõm on suur. Esimene kontsert, kus orelit kasutatakse toimub juba 11. detsembril. Oleme väga tänulikud Pühalepa vallale, Tuuliki Jürjole Eesti Kirikumuusika Liidust ja loomulikult Skövde kogudusele Rootsis, “ ütles MTÜ Kerema Kultuurikoja juhatuse liige Tõnis Peikel. “Oleme püüdnud Pühalepa muusikafestivali korraldamisega aidata kaasa sellele, et orel ühel ilusal päeval Pühalepa kirikusse jõuaks ja nüüd ongi see päev käes. Meie jaoks on sellel väga suur tähendus – meie organistist vanavanaisa Gustav Liit oli üks viimaseid, kes Pühalepa kirikus orelit mängis. II Maailmasõda lõpetas nende mõlema tegevuse – vanavanaisa lasti maha ja orel rüüstati.”

"Pühalepa kirik on väga hea akustikaga kontserdipaik nii esinejatele kui publikule. Loodame, et oreli olemasolu elavdab siinset kontserdielu veelgi, ka me ise plaanime lisaks Pühalepa muusikafestivalile eeloleval suvel väikest kontserdisarja korraldada," ütles Pühalepa festivali kunstiline juht Endrik Üksvärav.

Uus orel saadi annetusena Rootsist Skövde kogudusest. Oreli transport ja ülespanek läks maksma üle 8000 euro ja see korraldati Pühalepa koguduse orelifondi, Pühalepa vallavalitsuse ja MTÜ Collegium Musicale toel. Oreli võttis Rootsis maha ja pani Pühalepa kirikus kokku orelimeister Olev Kents.

Info oreli kohta:
Orel on valmistatud 1977. aastal Rootsis Lidköpingis. 
Pill on valmistatud neobarokk stiilis.
Orelimeister Orvar Smedman
Smedmans Orgelbyggeri AB (Smedmani orelivabrik)
Orelil on 2 manuaali ja 18 registrit.
Pühalepa kiriku orel_Foto Kristel Üksvärav