Suurel Reedel kõlab Erkki-Sven Tüüri Reekviem

Traditsioonilised Suure Reede kontserdid toovad sel korral kokku kaks oma 100. juubeliaastat tähistavat riiki ja nende muusikakollektiivid – kontsertidega tähistatakse nii Eesti kui Poola 100. sünnipäeva. Erkki-Sven Tüüri ”Reekviem” on selle kava mõtteline keskpunkt.

Reedel, 30. märtsil kell 17 Tallinna Jaani kirikus toimuval kontserdil on põneva sisulise kombinatsioonina kõrvuti eesti ja poola meie aja heliloojate muusika. Esitavad Eesti tippkammerkoor Collegium Musicale ja NFM Leopoldinum kammerorkester Poolast, Wroclavist. Dirigeerib Endrik Üksvärav.

Kavas:
Szymański. „In Paradisum“ (Eesti esiettekanne)
Górecki. „ Szeroka woda“ („Veteväli“) (Eesti esiettekanne)
Kõrvits. “Stabat Mater“
Górecki. “Kolm pala vanas stiilis“
Tüür. Reekviem

NFM Leopoldinum orkester Wroclavist on tegutsenud juba üle 30 aasta ning saavutanud tunnustatud positsiooni, olles heaks kiidetud ka kriitikute poolt. Nad on tuntud oma läbipaistva kõla ja muusikute pühendumise poolest heliteostesse, mida esitatakse. Leopoldinumi prioriteediks on juba mitmeid aastaid olnud väljapaistvate 20. saj heliloojate muusika.
Leopoldinum on kontserte andnud Euroopa suurimates saalides (Barbican Hall, Berliini ja Viini Konzerthaus, Tivolis kontserdisaal Kopenhagenis) ja tähtsaimatel muusikafestivalidel Hollandis, Saksamaal, Luksemburgis, Prantsusmaal, Portugalis, Belgias ja Poolas. Orkester on tihedas koostöös ka Wroclawi heliloojatega ning nad on tavaliselt ka nende teoste esmaesitajad.

Kontsert toimub koostöös Adam Mickiewiczi Instituudiga poola süvamuusikat tutvustava programmi “Polska Music” raames. http://iam.pl/en/polska-music 
Dirigent Endrik Üksvärava poolt koostatud kava esitatakse sama koosseisuga lisaks Eestile septembris ka Poolas.

Tallinna kontserdile eelneb kontsert Pärnu kontserdimajas neljapäeval, 29. märtsil kell 19.00

Logo-IAM-Polska-Music-_ENG-01-600x118